Seige mandelkjeks med lakris-smørkrem

Bilder og oppskrift: Manuela www.passionforbaking.com/no

Disse seige mandelkjeksene er glutenfrie og helt nydelige på smak. De er sprø i kantene og seige inni, og blir litt karamellisert, noe som gjør dem uimotståelig gode. De smaker ganske likt kransekake, men er en aning seigere på grunn av glukosen i deigen.

Blogginnlegget fortsetter etter annonsen:

Disse mandelkjeksene er fylt med en lakris- og hvit sjokolade-smørkrem, noe som smaker helt magisk.

Seige mandelkjeks – ingredienser

400 g mandler, finmalte
165 g sukker
185 g glukose, flytende
3 stk eggehviter
0,75 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
melis for dryss

Lakris- og hvit sjokolade-smørkrem – ingredienser

200 g usaltet smør, kjøleskapskaldt, i små terninger
2,5 dl melis
1,5 ss lakrispulver
200 g sjokolade, hvit, smeltet og avkjølt
225 g mascarpone

Slik lager du seige mandelkjeks

Sett ovnen på 160 C°.

Mal mandlene fint. Bruk en kvern eller i food processor.

I en stor bolle, bland sukker og malte mandler.

Ha i eggehvitene, vanilje og glukose.

Rør raskt sammen til du får en jevn mandeldeig. Du kan godt bruke hendene, og kna til du får en fin deig.

Om du har tid, sett gjerne deigen kjølig 30 minutter.

Fordel deigen jevnt i 24 store kjeks på bakepapir.

Dryss hver kjeks med melis, og trykk toppen bittelitt flat med undersiden av en kopp.

Stek kakene midt I oven ved 160 C° i ca. 14-17 min, eller til de er gylne på farge. Bruk over- og undervarme, ikke varmluft.

Det er viktig at du ikke oversteker disse kjeksene. Om du steker dem for lenge, blir kjeksene mer knasende og ikke seige når de blir avkjølt.

Avkjøl kakene på platen i minst 10-15 minutter, slik at de blir fastere. Når de er kalde, stivner de og kan flyttes fra platen uten at de går i stykker.

Nyt kjeksene slik de er, eller fyll dem med lakrissmørkrem.

Slik lager du lakris- og hvit sjokolade-smørkrem

Smelt hvit sjokolade i en bolle. Du kan smelte den i mikrobølgeovn. Finhakk sjokoladen først, og varm den i intervaller på 20–30 sekunder. Vær forsiktig, det er fort gjort å brenne den. Avkjøl så sjokoladen helt.

Ha smøret (delt opp i terninger) i en miksebolle og pisk det hvitt. Bruk K-spaden. Dette kan ta 3-5 minutter. Har du ikke en K-spade og kun en ballongvisp, bruk kjøleskapkaldt smør i små terninger, og tilsett kjøleskapkald mascarpone helt på slutten.

Ha i siktet melis, og miks det til en luftig krem. Dette tar ca. 1 minutt.

Ha i mascarpone, avkjølt hvit sjokolade og lakrispulver.

Miks dette luftig på høy hastighet i ca. 1 minutt.

Denne kremen rekker til ca 24 stk kjeks eller til å pynte/fylle en kake.

Ha ca en ss med lakris-smørkrem mellom to halve mandelkjeks og klem lett sammen.

Kan oppbevares i en tett boks i kjøleskapet i ca fire dager.

Tips

Hvit sjokolade inneholder tørrmelk, og den begynner å klumpe seg rundt 55 grader. Varmer du hvit sjokolade over et vannbad eller i mikro, se til at det ikke blir for varmt.

Pass på at den hvite sjokoladen er helt avkjølt for du tilsetter den i smør-melis-blandingen. Har du allerede tilsatt sjokolade før den er helt avkjølt, og du kjenner at smørkremen ikke er så fast som ønsket, går det an å fikse det. Bare sett hele bollen i fryseren i 3-5 minutter. Ta så bollen ut av fryseren og miks det luftig igjen.

 

Bilder steg for steg 

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse:

Kaker