Server tiramisu slik som sjokolademester Sverre Sætre gjør det! Fra hans nye bok, Sjokoladeboka, får du her hans oppskrift på tiramisu som porsjonskake. På toppen av marsala, kaffe og ostekrem får den litt tørre og bitre kakaoen en helt spesiell effekt.
1 porsjon gir 15 stk.
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til stiv marengs i en kjøkkenmaskin.
Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret til luftig eggedosis i en kjøkkenmaskin.
Vend de to eggemassene sammen med en slikkepott. Sikt hvetemelet og vend det inn i eggemassen med en slikkepott.
Fyll røren i en sprøytepose med en tyll som er ca. 1 cm i diameter. Sprøyt røren i smurte aluminiumsformer på ca. 6 cm i diameter. Den skal være ca. 1 cm tykk. Du kan også bruke muffinsformer eller andre små porsjonsformer. Alternativt sprøyter du rundinger rett på et bakepapir.
Stek dem midt i ovnen i 5–8 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist. Bunnene kan pakkes inn i plast og oppbevares opptil 1 måned i fryseren.
Bland sukker i varm kaffe. Bruk sterk espresso eller eller 4 ss pulverkaffe i 4 dl vann.
Smak til med marsala. La stå og avkjøles. Om du ikke får tak i marsala, eller vil prøve med andre smaksnyanser, kan du erstatte den med amaretto, konjakk eller en tørr sherry i dynken. Alt gir veldig god effekt.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og -frø, 1 dl melk og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet.
Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen.
Hell så 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp.
Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp.
Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha det i den varme kremen. Rør godt slik at gelatinen smelter.
Ta ut vaniljestangen. Sett til avkjøling.
Når kremen er avkjølt, røres den glatt. Rør den så sammen med mascarponen. Rør gjerne mascarponen glatt med en skje før den blandes med vaniljekremen.
Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn. Sett i kjøleskapet til kremen stivner ordentlig.
Dypp bunnene i lunken kaffelake. La de ligge slik at dynken trekker nesten inn i midten av bunnen. Legg dem på en tallerken.
Fyll mascarponekrem i en sprøytepose med rund tyll på ca. 1 cm i diameter. Sprøyt kremen på bunnen.
Dryss på kakao før servering. Bruk gjerne et litt ekstra godt kakaopulver her, det vil betale seg smaksmessig!
ingredienser
Directions
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til stiv marengs i en kjøkkenmaskin.
Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret til luftig eggedosis i en kjøkkenmaskin.
Vend de to eggemassene sammen med en slikkepott. Sikt hvetemelet og vend det inn i eggemassen med en slikkepott.
Fyll røren i en sprøytepose med en tyll som er ca. 1 cm i diameter. Sprøyt røren i smurte aluminiumsformer på ca. 6 cm i diameter. Den skal være ca. 1 cm tykk. Du kan også bruke muffinsformer eller andre små porsjonsformer. Alternativt sprøyter du rundinger rett på et bakepapir.
Stek dem midt i ovnen i 5–8 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist. Bunnene kan pakkes inn i plast og oppbevares opptil 1 måned i fryseren.
Bland sukker i varm kaffe. Bruk sterk espresso eller eller 4 ss pulverkaffe i 4 dl vann.
Smak til med marsala. La stå og avkjøles. Om du ikke får tak i marsala, eller vil prøve med andre smaksnyanser, kan du erstatte den med amaretto, konjakk eller en tørr sherry i dynken. Alt gir veldig god effekt.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og -frø, 1 dl melk og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet.
Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen.
Hell så 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp.
Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp.
Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha det i den varme kremen. Rør godt slik at gelatinen smelter.
Ta ut vaniljestangen. Sett til avkjøling.
Når kremen er avkjølt, røres den glatt. Rør den så sammen med mascarponen. Rør gjerne mascarponen glatt med en skje før den blandes med vaniljekremen.
Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn. Sett i kjøleskapet til kremen stivner ordentlig.
Dypp bunnene i lunken kaffelake. La de ligge slik at dynken trekker nesten inn i midten av bunnen. Legg dem på en tallerken.
Fyll mascarponekrem i en sprøytepose med rund tyll på ca. 1 cm i diameter. Sprøyt kremen på bunnen.
Dryss på kakao før servering. Bruk gjerne et litt ekstra godt kakaopulver her, det vil betale seg smaksmessig!