Tradisjonell bløtkake

Bløtkake med gelélokk blir alltid tatt godt imot hos både små og store. Kaken er ganske enkel å lage og blir et flott syn for øyet.

ForfatterKristin JøtunFotoKim Holthe

KategoriVanskelighetsgradMiddels

Mengde1 Porsjon
Steketid40 minutter

1 porsjon gir 12 stk.

Sjekk også denne: https://www.bakelyst.no/oppskrift/kaker/10-tips-for-perfekt-blotkake/

Sukkerbrød:
 5 egg
 200 g sukker
 200 g hvetemel
 1 ½ ts bakepulver
Hjemmelaget romkrem:
 8 dl melk
 8 eggeplommer
 1 dl sukker
 2 ss maisenna
 1 vaniljestang
 2 ts romessens eller 2 ss rom
 7 pl gelatin
 ½ dl vann
Fyll:
 1 dl kremfløte
 1 dl jordbærsyltetøy
 ¾ beger jordbær
Pynt:
 1 pk gelé med jordbærsmak
 3 dl kremfløte
 1 ss sukker
 ¼ beger jordbær
 noen blåbær

Sukkerbrød:
1

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

2

Pisk romtempererte egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6–8 minutter. Sikt mel og bakepulver over eggedosisen. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.

TIPS!
For gutenfritt sukkerbrød kan du bytte ut hvetemel med 100 g potetmel og 100 g maisenna eller 200 g glutenfritt hvetemel.

3

Ha bakepapir i bunnen av en springform, 24 cm i diameter. Smør formen med smør. Strø gjerne på hvetemel eller semulegryn slik at formen dekkes av melet/ grynene. Hell ut det som ikke fester seg. Hell røren i formen i et sikksakkmønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.

4

Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt. La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet. Sukkerbrødet kan pakkes inn i plastfolie og fryses om du ikke ønsker å fylle det med en gang.

Romkrem:
5

Ha melk, eggeplommer, sukker og maisenna i en kjele. Splitt vaniljestengene og skrap ut frøene. Rør inn vaniljefrøene i melkeblandingen. Varm opp under konstant omrøring til det begynner å ryke av melken. Skru ned temperaturen på kokeplaten, for nå begynner blandingen å tykne til krem. Pass på at det ikke koker, og at det ikke begynner å klumpe seg.

6

Ta kjelen av platen når kremen er passe tykk. Smak til med romessens, ev. rom om du heller ønsker det.

7

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem vannet forsiktig ut. Kok opp ½ dl vann og ta kjelen til side. Rør inn én og én plate gelatin til de er godt oppløst. Hell gelatinen i en tynn stråle i romkremen under omrøring. Sett romkremen kaldt til den begynner å stivne.

TIPS!
Istedenfor å lage romkremen fra bunnen av, kan den kjøpes ferdig i butikken. Du kan også bruke den i pulverform som skal kokes eller piskes. Du kan ev. røre inn litt pisket krem i den ferdige romkremen.

Montering:
8

Del sukkerbrødet i to lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk.

9

Bland inn biter med jordbær i romkremen og smør kremen utover kaken. Legg på toppen.

Pynting:
10

Lag gelé etter anvisning på pakken, men bruk bare halv vannmengde. Fordel den smeltede geleen over toppen på kaken, og la kaken stå i kjøleskapet til geleen stivner helt.

11

Visp fløten stiv med sukker til luftig krem. Ha kremen i en sprøytepose og dekk kanten rundt kaken. Pynt med friske bær på toppen. Sprøyt en ring kremtopper ytterst på toppen av kaken.

ingredienser

Sukkerbrød:
 5 egg
 200 g sukker
 200 g hvetemel
 1 ½ ts bakepulver
Hjemmelaget romkrem:
 8 dl melk
 8 eggeplommer
 1 dl sukker
 2 ss maisenna
 1 vaniljestang
 2 ts romessens eller 2 ss rom
 7 pl gelatin
 ½ dl vann
Fyll:
 1 dl kremfløte
 1 dl jordbærsyltetøy
 ¾ beger jordbær
Pynt:
 1 pk gelé med jordbærsmak
 3 dl kremfløte
 1 ss sukker
 ¼ beger jordbær
 noen blåbær

Directions

Sukkerbrød:
1

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

2

Pisk romtempererte egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6–8 minutter. Sikt mel og bakepulver over eggedosisen. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.

TIPS!
For gutenfritt sukkerbrød kan du bytte ut hvetemel med 100 g potetmel og 100 g maisenna eller 200 g glutenfritt hvetemel.

3

Ha bakepapir i bunnen av en springform, 24 cm i diameter. Smør formen med smør. Strø gjerne på hvetemel eller semulegryn slik at formen dekkes av melet/ grynene. Hell ut det som ikke fester seg. Hell røren i formen i et sikksakkmønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.

4

Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt. La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet. Sukkerbrødet kan pakkes inn i plastfolie og fryses om du ikke ønsker å fylle det med en gang.

Romkrem:
5

Ha melk, eggeplommer, sukker og maisenna i en kjele. Splitt vaniljestengene og skrap ut frøene. Rør inn vaniljefrøene i melkeblandingen. Varm opp under konstant omrøring til det begynner å ryke av melken. Skru ned temperaturen på kokeplaten, for nå begynner blandingen å tykne til krem. Pass på at det ikke koker, og at det ikke begynner å klumpe seg.

6

Ta kjelen av platen når kremen er passe tykk. Smak til med romessens, ev. rom om du heller ønsker det.

7

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem vannet forsiktig ut. Kok opp ½ dl vann og ta kjelen til side. Rør inn én og én plate gelatin til de er godt oppløst. Hell gelatinen i en tynn stråle i romkremen under omrøring. Sett romkremen kaldt til den begynner å stivne.

TIPS!
Istedenfor å lage romkremen fra bunnen av, kan den kjøpes ferdig i butikken. Du kan også bruke den i pulverform som skal kokes eller piskes. Du kan ev. røre inn litt pisket krem i den ferdige romkremen.

Montering:
8

Del sukkerbrødet i to lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk.

9

Bland inn biter med jordbær i romkremen og smør kremen utover kaken. Legg på toppen.

Pynting:
10

Lag gelé etter anvisning på pakken, men bruk bare halv vannmengde. Fordel den smeltede geleen over toppen på kaken, og la kaken stå i kjøleskapet til geleen stivner helt.

11

Visp fløten stiv med sukker til luftig krem. Ha kremen i en sprøytepose og dekk kanten rundt kaken. Pynt med friske bær på toppen. Sprøyt en ring kremtopper ytterst på toppen av kaken.

Tradisjonell bløtkake