Lefser er en del av julebaksten for veldig mange, og sortene varierer fra sted til sted og har gått fra generasjon til generasjon i mange hundre år. Disse tynnlefsene er fra Ålen utenfor Røros, og smaker helt himmelsk.
Ca. 30 leiver
Varm melken til 37 grader. Bland sammen det tørre (men spar mel til utbaking). Tilsett noe av melken, smelt smøret i resten av melken. Tilsett vekselsvis tørt og vått til passe deig.
NB! Deigen bearbeides minst mulig, den må ikke bli seig. Den vil da krype og bli vanskeligere å bake ut.
Del deigen i 3-4 deler à 10 emner. De skal veie 85-95 gram. Trill til flate bolleemner, uten sprekker. Dekk til med klede for å hindre uttørking.
Bruk klede av for eks seilduk på bakebordet. Så lite mel som mulig. Bruk stripekjevle til første del av utbakingen og rutekjevle til siste del. Snu lefsene flere ganger både i første og andre del. Prøv å få deigen til "å gå rundt" og bli jevn og rund. Leiven skal ikke være tykkere enn 1-2 mm.
Termostaten på takka skal være på max. Løft deigen med "spøa" (trepinnen) over på takka. Leiven skal kun steke kort på hver side og bli småblemmete og lys. Den skal knapt ligge i ro på takka.
Legg lefsene på fuktet klede, med første stekte side opp. Legg fuktet klede over og dekk til med plast. Legg lefsene i stabel.
Fukt leivene med lunkent vann tilsatt litt salt. Bruk en bomullsklut og stryk over leivene. For mye vann gjør at leivene kleber seg til hverandre. La leivene trekke litt og gjenta prosessen. Leivene skal hele tiden ligge på fuktet klede over og under.
Bruk smør eller margarin eller en blanding alt etter hva du liker. Smør på halve leiven (det er lurt å brette leiven først for å få en "midtstripe". Brett leiven over midten. Klipp 4 trekanter i samme størrelse og legg i plastposer for frysing.
ingredienser
Directions
Varm melken til 37 grader. Bland sammen det tørre (men spar mel til utbaking). Tilsett noe av melken, smelt smøret i resten av melken. Tilsett vekselsvis tørt og vått til passe deig.
NB! Deigen bearbeides minst mulig, den må ikke bli seig. Den vil da krype og bli vanskeligere å bake ut.
Del deigen i 3-4 deler à 10 emner. De skal veie 85-95 gram. Trill til flate bolleemner, uten sprekker. Dekk til med klede for å hindre uttørking.
Bruk klede av for eks seilduk på bakebordet. Så lite mel som mulig. Bruk stripekjevle til første del av utbakingen og rutekjevle til siste del. Snu lefsene flere ganger både i første og andre del. Prøv å få deigen til "å gå rundt" og bli jevn og rund. Leiven skal ikke være tykkere enn 1-2 mm.
Termostaten på takka skal være på max. Løft deigen med "spøa" (trepinnen) over på takka. Leiven skal kun steke kort på hver side og bli småblemmete og lys. Den skal knapt ligge i ro på takka.
Legg lefsene på fuktet klede, med første stekte side opp. Legg fuktet klede over og dekk til med plast. Legg lefsene i stabel.
Fukt leivene med lunkent vann tilsatt litt salt. Bruk en bomullsklut og stryk over leivene. For mye vann gjør at leivene kleber seg til hverandre. La leivene trekke litt og gjenta prosessen. Leivene skal hele tiden ligge på fuktet klede over og under.
Bruk smør eller margarin eller en blanding alt etter hva du liker. Smør på halve leiven (det er lurt å brette leiven først for å få en "midtstripe". Brett leiven over midten. Klipp 4 trekanter i samme størrelse og legg i plastposer for frysing.