Churros du dypper i sjokolade

Foto: Istockphotos
Foto: Istockphotos

Ja visst hadde jeg spist churros mange ganger. Men, jeg hadde ikke laget dem selv. Det kunne ikke vare.

Churros, akkurat som franske, tynne pannekaker (crepes), er noe du finner på gatehjørnene på kontinentet. Churros, crepes og belgiske vafler er en integrert del av det urbane, europeiske storbybildet.

Du runder et hjørne i Paris og den uimotståelige duften gjør du begynner å fikle etter euro i lommene. Crepes med Nutella er barnslig og vidunderlig.

I Madrid er sjansen for at du støter på churros stor. Churros er det spanske motstykket til crepes. Det er ikke vafler, men sprø stenger som er myke inni. Ofte er de overstrødd med en blanding av sukker og kanel. Og like ofte dyppes de cafe con leche (kaffe med melk, eller «kaffelatte», som vi sier) eller sjokolade.

Churros er ikke populære bare i Spania og Madrid. De har sakte, men sikkert erobret hele Latinamerika og gjort inntog i USA, Frankrike, England og Portugal Til og med på karibiske øyer spises det churros.

Jeg skylder å gjøre oppmerksom på Portugals omstridte churros-posisjon: Noen mener at det var nettopp portugiserne som begynte å lage churros. Etter sigende var det etterligninger av You tiao, en lignende deigform portugiserne hadde oppdaget i Kina.

Foto: Thinkstockphotos
Foto: Thinkstockphotos

Den andre teorien er at churros er noe spanske gjetere lagde. Siden det er upraktisk å bake fersk brød når du gjeter sauer, er det lett å se hvordan churros som består av mel, vann og olje (i sin aller enkleste form) kan appellere til folk som tilbringer tiden isolert og på stadig vandring i fjellene.

Churros tar navnet sitt fra churro-sauen. Ideen er at hornene ligner på de frityrstekte godbitene. Nettopp her, tror jeg, ligger misforståelsen. Personlig har jeg vondt for å tro at spanske gjetere ville lage en deig, ha den i en sprøytepose og så frityrsteke den – som jo krever en streng temperaturkontroll man vanligvis ikke forbinder med gjetere og åpen ild. Og at gjeterne skulle bestrebe seg på å få maten til å ligne fasongen på sauenes horn virker både unødvendig og usannsynlig.

Jeg tipper churros er funnet opp mange ganger på mange steder, helt uavhengig av hverandre. Saken er at dette er veldig fort gjort: Kok opp vann og smør. Ha i mel, rør inn egg (ett og ett!, ha deigen i en sprøytepose og stek dem gylne i godt med olje.

Oppskriften på churros finner du nedenfor. Du kan selv velge om du vil dyppe den i kaffe som mange spanjoler liker å gjøre til frokost, eller i smeltet sjokolade. Begge deler er supert!