Den kuleste sjokoladekaken

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Om du har en baker i deg får du lyst til å lage denne sjokoladekaken.

Selv om han, bakeren, er aldri så liten, så er det umulig å ikke la seg friste av denne, herlige syndige, morsomme kaken. Det er sjelden du får muligheten til å presentere en kake som denne, hvor det faktisk skjer noe på bordet.

De som sitter rundt bordet blir altså vitne til at sjokolade smelter sjokolade. Og dersom det ikke fremkaller begeistrede smil så er det på tide å sende dem til synstest.

Prinsippet er temmelig enkelt. Du heller varm sjokoladesaus på en sjokoladeplate som får den til å smelte. Men, så er det ikke riktig så enkelt heller. Det er nemlig en forskjell på den sjokoladen som smelter, og den som smeltes.

Om du ikke har smeltet sjokolade før, ta en titt her. Det kan være vrient om man ikke har gjort det før.

Så, når den er smeltet, helles den ut på bakepapir. Om du er smartere enn meg, så tegner du en sirkel på papiret, så vet du nøyaktig hvor stor sirkel du skal lage. Den jeg laget var litt for tykk. Da tar det litt tid før den smelter. Så, lag den gjerne litt tynn – med mindre du vil ha den vent-vent-vent-effekten …

Så, den sjokoladeplaten er bare sjokolade.

Foto: Pinterest/cafefernando.com
Foto: Pinterest/cafefernando.com

En sjokoladesaus, eller ganache, er enkel å lage. Det gjøres ved å helle varm fløte over sjokoladebiter og røre det jevnt.

Vanligvis rører man inn litt smør for å gjøre den glatt og fyldig, men det gjør vi ikke i denne varianten. For det første blir det veldig mektig, og for det andre skal denne sausen varmes opp til det nesten koker (for å smelte sjokoladeplaten).

Det er ikke noe spesielt med den sjokoladekaken som danner grunnlaget i denne herligheten. Du kan bruke hvilken som helst oppskrift, for eksempel en langpannesjokoladekake. Her er poenget av man skal stikke ut et passelig stort hull i kaka. Det er lettere å gjøre det når kaka har fått kjølt seg helt ned (men, du klarer det sikkert uten).

Noen er så heldige å ha bakeringer, altså ringer som er like tynne som pepperkakeformer. De er fine å bruke. Da kan du bare plante den ned i kaken og pirke ut innholdet – og spise det (altså innmaten) om du er i det hjørnet. Jeg hadde bare et glass for hånden – og det funker også.

For meg utløser denne ideen et skred av nye ideer.

La meg lette på sløret og komme med noen av dem:

Du har sikkert flere, gode ideer. Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor – gjør alle glade!