Fransk julenougat

fransk nougat

Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen. 

E95A2318

I dag deler jeg en oppskrift på fransk nougat som er perfekt til jul. Den er bare magisk god…

E95A0232

Denne typen nougat kommer opprinnelig fra middelhavsområdet hvor det alltid brukes mye nøtter.

Disse godsakene er nemlig fulle av forskjellige nøtter i tillegg til tørkede tranebær.

Framgangsmåten kan virke komplisert, men hvis du leser nøye gjennom oppskriften før du starter,

og har alt utstyr og alle ingredienser klare, er det ikke vanskelig å lage fransk nougat.

Du kan bruke de nøttene du liker aller best.

IMG_3424

IMG_3246
Fransk julenougat

  • 150 g hasselnøtter (uten skall)
  • 300 g mandler
  • 120 g eggehviter, romtempererte (ca. 3 store egg)
  • 330 g flytende honning
  • 370 g sukker
  • 170 g flytende glukose fra Dr. Oetker
  • 1 ¼ dl vann
  • 100 g tørkede tranebær
  • 150 g pistasjnøtter

Når man lager denne typen nougat, er det viktig å følge framgangsmåten nøye. Pass derfor på at du har alle ingrediensene klare før du starter.

Det er også viktig at flatvisp og alt utstyr ellers er klart, så du ikke må bruke tid på å lete etter noe mens du holder på.

Legg hasselnøtter og mandler på en stekeplate og rist nøttene i ovnen på 130 ºC i 12 minutter.

Slå av ovnen, men la nøttene være der så lenge.

E95A9304

Ha romtempererte eggehviter i en miksebolle, sett stålvispen på kjøkkenmaskinen slik at dette står helt klart.

Ta fram to små kjeler. Hell flytende honning i den ene kjelen.

E95A6866

Hell sukker, flytende glukose og vann i den andre.

Jeg bruker glukose fra Dr.Oetker, den finnes i de fleste matbutikker.

1-54-006430-dr-oetker-flytende-glukose

Kok opp honningen til 122 ºC, sukkerblandingen skal koke til 146 ºC, begge på middels varme.

Når du ser at det begynner å koke, begynner du å vispe eggehvitene i miksebollen på middels hastighet.
Når honningen er 122 ºC, helles den forsiktig nedover innsiden av miksebollen hvor eggehvitene vispes.

E95A9408

Visp noen minutter til, og bytt deretter fra stålvisp til flatvisp.

E95A9449

Når sukkerblandingen er 146 ºC, helles den forsiktig nedover innsiden av miksebollen mens du visper.

E95A9450

Tilsett vanilje og fortsett å vispe på middels hastighet i noen minutter.

Bruk en hårføner eller en varmepistol og blås varme mot marengsrøren slik at røren tørkes litt ut.

E95A9502

Dette tar omtrent 15 minutter med en varmepistol og 25 minutter med en hårføner.

Nougaten er klar når du kan knipe av en bit og rulle den mellom fingrene uten at den kleber.

E95A9509
Stopp kjøkkenmaskinen og ta bort flatvispen.

Hell i tranebær og alle nøttene.
Bland det godt sammen ved hjelp av en slikkepott som er sprayet med matfett.

E95A9532
Spray en form (ca. 40 x 50 cm) med matfett eller dekk den med vokset bakepapir og hell i røren.

E95A9693

Legg over et ark vokset bakepapir og stryk over overflaten til den blir helt jevn.

E95A9550

La nougaten hvile på et kjølig rom i et par timer og skjær den så i passende biter med en smurt kniv.

E95A9907

Fransk nougat oppbevares best rullet i litt melis og pakket inn i vokset papir.

Oppbevares i en metallboks i romtemperatur. Nougat holder seg da bra i flere uker.

E95A0309

Perfekt å glede noen med i julen, spre litt juleglede…

E95A0191

Håper dere ble fristet til å teste oppskriften.

God jul kjære lesere, ta godt vare på dere selv.

Varme klemmer fra meg til deg.

E95A2451

E95A0054

Logo-Manuela-2