Glutenfri sjokoladekake med salt karamellsaus

Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.

Hei, skjønne lesere 

Dagens fristelser er en deilig sjokoladekake som er helt glutenfri. 

Selve kaken er en blanding av en myk sjokoladekake og en fudge brownies. Kaken er utrolig saftig, og flere av dem som har smakt på denne kaken sier at de aldri hadde klart å gjette at kaken er helt glutenfri.

Kaken er flott å servere med melis på toppen, gjerne også med en deilig, salt karamellsaus.

Jeg lager denne kaken i en miniform. Det som er viktig da er å først spraye formen med matfett, før du tar oppi litt kakao på innsiden av formen og setter den i fryseren i 20 minutter. Til slutt heller du i røre slik at kaken lett kommer ut etter baking.

  

Glutenfri sjokoladekake

200 g mørk sjokolade

200 g mandler

10 g mørk kakao

165 g usaltet smør

35 g sukker

35 g brunt sukker

4 egg

1 ts vanilla bean paste

1/2 ts havsalt

 

Fremgangsmåte sjokoladekake

Kjør sjokolade og mandler i en foodprosessor til grov-/finhakket

Ha blandingen over i en kjøkkenmaskin. Tilsett mørk kakao, romtemperert smør, sukker og brunt sukker

Rør blandingen luftig med en k-krok.

Skill eggene, tilsett eggeplommene i blandingen som er i kjøkkenmaskinen og pisk massen luftig.

Pisk eggehvitene stive med saltet, og vend forsiktig inn i sjokolade- og mandelmassen med en slikkepott.

Hell massen over i en godt smurt springform (20 cm) 

Stek kaken i forvarmet ovn på 170 grader i ca. 35 minutter.

Avkjøl kaken.

Dryss eventueltmed melis på toppen.

   

Salt karamellsaus

280 g sukker

85 g vann

170 g kremfløte

1 ts vanilla bean paste

1-2 klyper salt

Fremgangsmåte salt karamellsaus

Mål opp kremfløten og sett den til side.

Ha sukker og vann i en liten tykkbunnet kjele og bland det sammen.

Sett kjelen på middels varme og rør hele tiden til du ser at sukkeret er helt oppløst.

Når sukkeret er helt oppløst slutter du å røre, men fortsett å koke sukkerblandingen til den har fått en nokså mørk karamellfarge.

Jo mørkere i farge, jo bitrere karamell. Dette er smak og behag, prøv deg frem.

Ta kjelen av varmen og tilsett kremfløten i tre omganger. Rør godt mellom hver gang.

Blandingen kommer til å boble nokså mye, så vær forsiktig så du ikke brenner deg.

Når du har en jevn og fin saus tilsettes salt, gjerne maldonsalt. Rør godt og avkjøl helt.

Hell karamellen over i en beholder som er lufttett.

Oppbevar i kjøleskapet i opp til tre måneder, eller bruk med en gang.

Hvis du har oppbevart karamellsaus i kjøleskapet kan du ta den ut en times tid før den skal brukes, da bli den myk.

Kaken er god å servere sammen med iskrem!

Happy baking.

Love, Manuela!