Sjokolade- og kokoskaker

Foto: Clotilde Dusoulier
Foto: Clotilde Dusoulier

I forbindelse med en artikkel skrev jeg begynte jeg å kikke nærmere på ingredienser som kommer fra kokospalmen.

Utenom fruktkjøttet (det hvite kjøttet som spises fersk eller tørket), vannet (den klare væsken i nøtta) og melken (væsken du får når du presser eller koker kjøttet), var jeg veldig interessert i kokosoljen. Den brukes i rikt monn i det asiatiske kjøkkenet, men nesten aldri i Frankrike. Jeg var også interessert i kokosmel, et kremhvitt pulver som lages av tørket og malt kokoskjøtt etter at oljen er ekstrahert og dessuten kokossukker, en søtningsstoff som lages av saften av kokosnøttblomster.

Ulike dyder er knyttet til disse produktene, inkludert det faktum at kokosnøttmel er glutenfritt og at kokossukker har lavere glykemisk indeks enn andre søtningsstoffer. Men, når sant skal sies, var jeg mer interessert i å eksperimentere med de, for meg, nye ingrediensene.

Som en liten selvpålagt utfordring, bestemte jeg meg for å forsøke å skape en oppskrift som skulle bruke alle tre ingrediensene, kokosmel, kokossukker og kokosolje.* Ideen var å lage temmelig fabelaktige sjokolademuffins, som tilfeldigvis er laktosefrie og glutenfrie.

Jeg ble spesielt fornøyd med teksturen, de er ganske sprø på utsiden og kjernen er herlig og fyldig, en munnfølelse jeg ville plassert et sted midt mellomkake og trøffel.

Kokosnøttsmaken er der, men den er ikke overdøvende. Kokosoljen er naturlig (og den opprinnelige smaken er beholdt), som jeg foretrekker, så det setter faktisk smak på muffinsen, men effekten er ganske forskjellig fra hva du får når du bruker revet kokosnøtt. Kokossukkeret smaker overhodet ikke av kokosnøtt, det smaker litt som ørlite brent karamell – hvem kan motstå det? – og kokosmelet er bare litt kokosaktig.

Røren er veldig grei å smelle sammen, og jeg fant ut at disse muffinsene tåler frysing spesielt bra (vel, de tiner veldig bra, er mer riktig å si, og det er jo det som teller, ikke sant?), og det betyr at de fungerer glimrende som nød-snack.

Det er også viktig å nevne at jeg har brukt silikonformer i noen år, og det funker kjempebra. Jeg liker at jeg kan bruke dem om og om igjen og at det muffinser og cup cakes spretter rett ut av formen, i motsetning til papirformene som alltid skreller med seg det ytterste laget – litt som et plaster og hår.

‘ Alle tre ingrediensene finnes i helsekostbutikker, se om det finnes noen nettbutikker (og bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor!). Se om du kan finne extra virgin kokosolje, helst organisk, som verken er hydrogenisert eller hvor smaken er fjernet.