Sjokoladefondant med Baileys

Dette blogginnlegget er skrevet av Kristine Ilstad fra Det søte liv.

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

 

Alle elsker vel sjokoladefondant!  Deilig sjokoladekake, som sprekker opp når du bruker skjeen slik at den varme, flytende sjokoladedeigen renner ut av kaken.

Med en skvett Baileys får du en skikkelig, deilig partyvariant!

Det er selvfølgelig ekstremt viktig at du steker sjokoladefondant akkurat passe lenge. Dersom kaken ikke er flytende inni, er jo hele poenget borte!

Denne oppskriften er beregnet på 8 personer. Det fine er imidlertid at du får nok deig til å lage 9 kaker. Ekstrakaken kan du dermed bruke som prøvekake for å teste om kaken er passe stekt.

Og ja – ekstrakaken går til kokken… Yum

Ingredienser:

200 g smør
200 g mørk sjokolade (minst 70% kakaoinnhold)
4 egg
4 eggeplommer
200 g sukker
8 ss (120 ml) Baileys
200 g hvetemel


Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en kjele. Tilsett oppdelt sjokolade og rør til sjokoladen har smeltet. Pisk egg, eggeplommer og sukker godt sammen med en stålvisp. Tilsett sjokoladesmøret og pisk videre til du får en glatt og blank sjokolademasse. Rør i Baileys og til slutt hvetemelet.

Smør store muffinsformer av papir eller porselensformer (ramekinformer). Fyll deigen i formene så de blir 3/4 fulle. Oppskriften gir 9 stk (8 stk + 1 testkake).

Stekes midt i ovnen ved 200°C i 10-12 min. Steketiden varierer litt med ovn og størrelse på formene. Sjekk testkaken når det nærmer seg slutten av steketiden. Kaken skal være fast på oversiden, men bløt og flytende i midten.

Spises varme og nystekte, enten rett fra formen eller hvelvet over på tallerken.

Tips:

Skulle du få kaker til overs, kan disse oppbevares i kjøleskapet. Kakene vil stivne når de er kalde (fordi både smøret og sjokoladen i deigen da blir hardt), men kakene blir flytende igjen om de varmes opp i noen minutter i mikro eller ovnen.

Det er ikke noe i veien for å halvere oppskriften hvis du vil lage færre kaker.

Vil du variere, kan du bytte ut Baileys med kaffelikørene Tia Maria eller Kahlua.