Foccacia og sjokoladefondant rett fra grillen

Dette innlegget er et annonseinnlegg fra Elkjøpgrillbakst

Ja, det stemmer. Grillen er ikke kun for ventepølser, biff og grillede grønnsaker. Den kan brukes til så mye mer og etterlater seg en særegen smak som gir det lille ekstra også til bakst og desserter.

Det er få ting som representerer vår og sommer bedre enn duften av grillmat. Den oser og sprer seg til de mest opptatte nesene og etterlater en rumlende mage på veien. Lørdag 7. mai er den store grilldagen og du gjør lurt i å ha grillplanene klare, slik at du slipper å være den som blir fristet av de mange luktene som sniker seg inn til deg. Men hvorfor skal vi kun fokusere på typisk middagsmat? La oss være litt kreative, prøve nye, spennende ting og inspirere andre i prosessen. Vi skal bake på grillen.

En deilig sjokoladefondant er en perfekt avslutning på et godt måltid. Den gode kakelignende baksten med rennende sjokolade i midten er en slager hos de fleste. Topp med litt vanilje- eller kokosis så har du en perfekt avslutning på grillmåltidet.

Blødende sjokoladefondant:

fondant
FOTO: Istockphoto

Dette trenger du:
250 g mørk sjokolade
200 g smør
300 g sukker
8 egg
100 g hvetemel
20 g smør til formene
Aluminiumsformer

Dette gjør du på kjøkkenet:
Smelt smør, sukker og sjokolade ved svak varme i en liten kasserolle. Ta deretter kasserollen av varmen og la sjokolademassen kjøles litt ned for så å piske inn eggene. Så skal melet siktes i sjokolademassen og røres ut til en jevn blanding. Smør inn aluminiumsformene og fyll opp med sjokolademassen. Sett det til avkjøling før de skal på grillen.

Tips:
Når du smelter sjokoladen, er det en god idé å la sjokoladen være øverst, da smelter den ned i det varme smøret og sukkeret. På den måten unngår du at sjokoladen blir for varm og stivner.

Dette gjør du ved grillen:
Kakene skal grilles ved indirekte varme i cirka 12-15 minutter ved 185 grader. Husk å holde følge med kakene da de skal være flytende innvending. Husk at toppen skal vende oppover når kakene anrettes på tallerkenen.

Weber stiller opp med mange gode oppskrifter som tillater deg å imponere med noe litt utenom det vanlige. Er ikke sjokoladefondant noe for deg, så kan du gjøre en morsom vri på pizza og lage en dessertpizza – på grillen så klart. Den tradisjonelle pizzabunnen kommer rett fra grillen og toppes med det du ønsker av frukt og bær.

Dessertpizza:

Dette trenger du:
1 pizzabunn
1 dl mascarpone
1 ss honning
150 g friske bær av ditt valg
100 g hvit sjokolade
Frisk basilikum eller mynte til pynt

Dette gjør du på kjøkkenet:
Klargjør den hvite sjokoladen på en papirkledd bakeplate. Denne skal settes på grillen og varmes helt til den er lysebrun og sjokoladen krystalliseres og deretter hakkes når den er avkjølt. Rull ut pizzabunnen så den er så tynn som mulig og legg den på en annen papirkledd plate. Bruker du pizzasten trenger du ikke tenke på bakepapir, og du får også en perfekt temperaturfordeling. Smør bunnen med mascarpone og fordel honningen jevnt over osten. Dryss deretter den avkjølte hvite sjokoladen over. Bærene bør skylles før du deler dem opp og legger de på pizzaen.

Dette gjør du ved grillen:
Grillen skal klargjøres for indirekte, middels høy varme. Cirka 180 grader. Som nevnt i avsnittet over skal den hvite sjokoladen på grillen først og varmes helt til den er lysebrun og sjokoladen er krystallisert. Når denne er fjernet, skrur du opp varmen eller tilfører briketter og legger platen med pizzabunnen på grillen. Denne skal bakes på høy varme (cirka 220 grader), helt til bunnen er sprø. Når den er ferdig legger du opp de friske bærene og basilikum- eller myntebladene.

Desserter er ikke det eneste man kan tilberede på grillen, nybakt brød gjør seg like godt fra grillen som fra ovnen, om ikke bedre. Hva med luftig foccacia som en god siderett til entrecôten? Eller verdens enkleste durumbrød til lunsj? Ta en titt på Webers oppskrifter og se hvor lett det lar seg gjøre å bytte ut komfyren med grillen. Resultatene blir så gode at det er en trist dag når man må trekke over grillen igjen.

Foccacia:

foccacia
FOTO: Produsenten

Dette trenger du:
750 g Tipo 00 hvetemel
250 g durummel
30 g gjær
20 g sukker
Havsalt
6 dl vann
2 kvister fersk timian
2 kvister fersk rosmarin
Olivenolje
Kyllingholder eller lignende ildfast form

Dette gjør du på kjøkkenet:
Rør vann, salt og gjær sammen, tilsett deretter durummelet og rør deigen sammen til den har en jevn konsistens. Tilsett hvetemel og bland deigen ytterligere sammen, den skal være ganske våt. Kle din valgte form i bakepapir og fordel deigen i formen. Deretter presser du de ferske rosmarin- og timiankvistene ned i overflaten. Sett deigen til heving i omtrent en time.

Tips:
Ønsker du enda mer smak og ytterligere variasjon kan du eventuelt tilsette soltørkede tomater og oliven i deigen.

Dette gjør du ved grillen:
Klargjør grillen for indirekte, høy varme. Dryss havsalt og olivenolje over brødet. Om du ønsker kan du bruke en gaffel eller kniv til å lage mønster i deigen. Sett formen i GBS-risten og bak brødet i omtrent 25 minutter til det er gyllent og sprøtt.

Verdens enkleste durumbrød:

fbrod
FOTO: Produsenten

Dette trenger du:
125 g durummel
500 g hvetemel
5 dl kaldt vann
2 ts salt
Gjær (på størrelse med en ert)
Flaksalt
Bakestein med bakeplate

Dette gjør du på kjøkkenet:
Hell alle ingrediensene over i en bakebolle og rør sammen. Dekk bollen med plastfolie og la den stå kaldt i 24 timer. Når denne tiden har passert, tar du bollen ut av kjøleskapet og heller deigen ut på en papirkledd bakeplate. Dryss litt mel og flaksalt over deigen.

Tips:
Du kan sette ditt eget preg på brødet ved å bruke dine yndlingskrydder i deigen. Eksempelvis timian, rosmarin og oregano setter en spesielt god smak.

Dette gjør du ved grillen:
Grillen skal klargjøres for middels, indirekte varme. Legg bakesteinen midt på risten, legg på lokket og la steinen bli god og varm. Deretter plasserer du bakeplaten med deigen på steinen, lukker igjen grillen og lar brødet grilles til det er gyllent og skorpen er sprø. Dette vil ta cirka 25-30 minutter.

Man skal ikke ha dårlig samvittighet for at man ønsker å tilbringe tid med baking om sommeren, men det er fort vanskelig å holde seg inne når man ser at solen skinner og gradestokken viser høye, røde grader. Hvorfor ikke kombinere grilldagen med bakedagen? På den måten kan du nyte den stekende solen samtidig som du får stimulert bakekløen. Kos deg, ha det gøy, prøv noe nytt og nyt godene den perfekte grillen gir deg.

Alt til grillen finner du hos Elkjøp.