Sjokoladekake med juleøl

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

– Det smaker liksom litt jul, sier en av dem jeg serverte kaka til.

– Ja, litt sånn som en krydderkake, sa en annen.

De visste ikke at denne sjokoladekaka ikke var som andre sjokoladekaker.

Jeg tok en vanlig sjokoladekakeoppskrift, byttet ut melka med… Juleøl!

Jeg vet ikke engang hvor ideen kom fra. En blogg? Et magasin? Eget hode? Husker ikke.

Men, det er lenge siden jeg skjønte at det er moro å bytte væske i bakeoppskrifter med ting man liker. I en oppskrift på loff, for eksempel er det ikke noe problem å bytte melk med appelsinjuice (hei, du allergiker! Var ikke det moro å høre!).

Siden vi nettopp har testet 51 juleøl kan du jo finne en god en, like så godt.

 

Jeg følte for mange år siden at jeg hadde brutt den kulinariske lydmuren da jeg 1) Lagde blåskjell 2) Brukte fennikel i oppskriften og 3) Bakte brød (som skulle dyppes) med øl – alt dette til ett og samme måltid.

Om vi tar vinneren av juleøltesten så beskrives smaken der på følgende vis: «duft av mørk sjokolade med hint av cola, dadler, marsipan og salt lakris. Også noen fine gjærtoner i retning karamell». Og dette er jo smaker man gjerne setter pris på – både i øl og sammen med sjokoladekake.

Det er ikke noe hokus-pokus med denne oppskriften. Faktisk er det en svært enkel kakeoppskrift (uten egg) som brukes. Og jeg tok utgangspunkt i forholdet én liter væske og én liter hvetemel.

Siden en juleøl som regel er 0,5 liter bør du kjøpe to, drikke en halv og bruke resten i oppskriften.

Med 0,75 liter juleøl bør du fylle opp med 0,25 liter fløte for å gi litt fylde.

Resultatet ser du bilde av overfor. Men smaken, den er det bare en måte å finne ut av om du liker.

Oppskriften på den nye julekaka finner du nedenfor.