Superenkel sjokoladekrem

FOTO: Erik Hannemann
FOTO: Erik Hannemann

Alle liker enkle oppskrifter. I denne oppskriften er det bare én ingrediens. To om du regner med vann. Sjokolade og vann.

Man har, det vil si: alle matnerdene har, alltid hørt at sjokolade og vann ikke hører sammen. Og i de aller, aller fleste tilfeller er det sant. Men, så finnes det altså ett unntak. Og det er denne sjokoladekremen.

Et kjent utsagn i gastronomien er Nicholas Kurtis, som mente det var trist at menneskene viste mer om temperaturen i atmosfæren til Venus enn hva som skjer inn i en souflé. Sitatet er fra en presentasjon i 1969: «I think it is a sad reflection on our civilization that while we can and do measure the temperature in the atmosphere of Venus we do not know what goes on inside our soufflés.» i Oxford Dictionary of National Biography.

Tanken om å la vitenskapen få mer plass på kjøkkenet har bredt om seg. Kanskje den mest kjente eksponenten for dette er Heston Blumenthal fra England som driver restauranten The Fat Duck (det skal jeg så absolutt komme tilbake til!). Han lager spiselig gin tonic og for eksempel: egg ‘n bacon ice cream. Sous vide-teknikken er i ferd med å bli allemannseie (det kommer jeg også tilbake til om litt!).

Akkurat denne sjokoladekremen er det franskmannen Hervé This som må få æren for. This regnes som en av grunnleggerne av denne disiplinen som etter hvert har fått navnet «molekylær gastronomi».

Denne sjokoladekremen kan brukes til mye. Den kan smøres ut på toppen av en sjokoladekake, på muffins, på kjeks eller hva det måtte være.

Det beste med sjokoladekremen er at den kan varieres i det uendelige. Her er en liste med noen forslag:

* Cognac
* Whisky
* Rom
* Kardemomme
* Chili
* Kanel
* Kokos
* Appelsin
* Bringebær
* Vanilje