Enkel oppskrift på biscotti

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Biscotti er kanskje det enkleste bakverket jeg vet om. Ja, enklere enn scones.

For den som ikke har stiftet bekjentskap med biscotti er det altså en hjemmelaget kjeks (og nå kan du gjette hvorfor kjeks heter biscuit på engelsk).

Den lages helt enkelt ved å blande sammen ingrediensene med hendene, forme deigen til et rektangel, steke, skjær opp og steke igjen.

Det som skaper den spesielle smaken på biscottien er sitronskall. Jeg pleier å bruke et juliennejern (zester) til å rive skallet, men det går utmerket å bruke et rivjern. Nå må du ikke la deg skremme av at du ikke liker sitronskall (slapp av, ingen gjør det). Men, hadde du ikke visst om sitronskallet, ville du kanskje ikke lagt merke til annet enn en smak det var noe kjent med, men som ikke var lett å identifisere.

I noen oppskrifter finner du appelsinskall. Det fungerer også kjempebra.

Jeg har brukt både pecannøtter og valnøtter. Begge deler med bra resultat. Pecannøtter er dog mer autentisk.

Det er vanlig å dyppe dem i sjokoladesaus. Det er ikke nødvendig, men når var det sist at sjokolade ikke gjorde en kjeks bedre?

Hvordan nyte den best?

Italienerne liker å spise sine biscotti med et glass vin santo. Vin santo er en italiensk, søt dessertvin.