Karamellpudding med jordbær

Dette innlegget er skrevet av Ninasbaking.blogg.no

karamellpudding
KLASSIKER: Den søte karamellpuddingen får en frisk vri med jordbær på toppen. FOTO: Ninasbaking.blogg.no/

Her er oppskrift på en skikkelig festlig karamellpudding med jordbærtopping.

Karamellpudding

300 g sukker

1 liter h-melk

1 vaniljestang

5 egg

100 g sukker

1 kurv jordbær

Ha sukker i en stor stekepanne (eller vekselvis hvis stekepannen er liten) og varm det opp frem til det begynner å smelte litt, når du ser at det har smeltet litt, så kan du begynne å røre i det hvis det er nødvendig. Det som er viktig er å ikke røre i sukkeret før det ihvertfall har smeltet litt, ellers blir det mye klumper å jobbe med. Karamellen skal ha en fin brun farge – men ikke for mørk, og den skal være glatt. Når karamellen er glatt og brun, heller du dette raskt i en brødform. Ha karamell på kantene også. Det er ikke farlig hvis karamellen er litt ujevn, det vil uansett smelte i ovnen.

Del vaniljestangen og skrap ut frøene, ha det i melken. Varm opp melken, men ikke nødvendigvis koke.

Ha egg og sukker i en bolle og pisk dette lett for hånd. Ha egget i den varme melken vekselvis mens du rører godt. Hell blandingen over karamellsausen som nå har stivnet helt i brødformen.

Fyll opp en dyp stekepanne med kokende varmt vann. Ha brødformen oppi og sett dette forsiktig inn i ovnen på 130 grader i kanskje omlag 1 1/2 time.

Det er mange som sliter med temperaturen på ovnen. Siden hver og enkel av oss har forskjellig type ovn, vil det være vanskelig for alle karamellpuddingene å bli tilfredsstilt. 130 grader  er den sikreste temperaturen for pudding. (kan godt gå ned til 120 hvis du føler at ovnen din blir for fort varm) Jeg har også laget puddingen på 150 grader en gang, men da ble skorpen sterk og godt stekt, vil du unngå slikt, har du ovnen på lav varme og lar den stå så lenge den trenger.

Tips: lurer du på når puddingen er ferdig? Bruk baksiden av en fuktig skje og sjekk om overflaten er fast i midten. Den skal gi litt motstand, men fremdeles være litt vinglete. Karamellen har en lett geleaktig konsistens.