Hei alle dere
Old fashioned dark caramel fudge, gammeldags mørk karamell fudge, er nok den beste karamellen jeg vet om!
Fudgen er rask å lage og så innmari god.
Old fashioned dark caramel fudge
300 g sukker
1/2 dl vann
1 ts vaniljeekstrakt eller frøene fra 1/2 vaniljestang
130 g usaltet meierismør
En klype salt
1 boks med søt kondensert melk (Vikingmelk fungerer ikke her)
Fremgangsmåte
Begynn med å ta frem en liten form. Jeg bruker en som er 25×10 cm. Legg bakepapir i den, og sett den til siden så lenge.
Hell sukker og vann i en liten kjele, sett den på komfyren på middels varme og rør slik at du ser at sukkeret blir oppløst i vannet. (Dette avgjør om du får en fin karamell).
Når du ser at sukkeret er helt oppløst skrus varmen opp på det høyeste. Nå må du ikke røre mer, men la det stå til du ser at fargen blir en gyllen, nokså mørk karamell.
Dette tar cirka 3-5 minutter, så vær i nærheten hele tiden.
Når den har fått den fine karamellfargen, ta kjelen av platen og rør inn smør.
Sett kjelen tilbake på middels varme bare noen minutter, til du ser at smøret er helt smeltet. Tilsett salt og vaniljeekstrakt eller frøene fra en halv vaniljestang.
Tilsett en boks søt kondensert melk.
Så lenge det er søt kondensert melk så går det bra, men ikke bruk Vikingmelk, det er ikke det samme.
Hell søt kondensert melk over i den varme karamellen, og sett det hele tilbake på komfyren på middels varme. Rør i karamellen helt til den tykner.
Det tok meg cirka 10 minutter.
Hell karamellen over i den bakepapirkledde formen og la den så hvile i kjøleskapet i 5 timer eller over natten.
Skjær den så i passende biter.
Pakk bitene inn i vokset matpapir eller bakepapir. NB: bruker du bakepapir så pakk dem inn med den glatte (silikonbelagte) siden inn mot karamellene.
Du kan også dyppe disse i sjokolade, bruk helst temperert sjokolade.
Disse gammeldagse karamell fudgene har fantastisk smak, og kanskje best av alt: De er så enkle å lage.
Når man først lager en ordentlig karamellsaus og så tilsetter søt kondensert melk har man et bra grunnlag for å få til den perfekte karamellsmaken.
Oppbevar dem helst i kjøleskapet fram til servering, eller pakk hver karamell inn vokspapir slik at de ikke kleber.