Gulrot- og peanuttmuffins

Foto: Clotilde Dusoulier
Foto: Clotilde Dusoulier

På den uendelige lange listen over velsignelser som kommer i forbindelse med å ha en egen matblogg kommer denne: Leserne deler sine egne favorittoppskrifter med deg.

Jeg føler meg alltid beæret over disse gavene og historiene som kommer med dem. Og selv om jeg sjelden får tid til å lage oppskriftene (på graven min vil det stå «Så Mange Oppskrifter, Så Liten Tid»; jeg etterlater meg instruksjoner) så bidrar de til mitt indre kulinariske landskap. Jeg arkiverer dem i min esende haug, komplett med donerings-informasjon slik at jeg kan gi rett vedkommende kred når jeg gir oppskriften vinger.

Dagens muffins kom til liv via et slikt bidrag. En oppskrift ble nylig sendt til meg fra en spansk leser i San Fransisco som heter Alex. Han har funnet opp en måte å gjenskape en gulrot og hasselnøttkake som han smakte på en te-kafé i Barcelona.

Jeg har tilpasset oppskriften litt («Hun Kunne Ikke La En Oppskrift Være Som Den Var», vil også stå på gravstøtten, men med liten skrift). Jeg bakte oppskriften som en muffins i stedet for en kake, byttet ut malte hasselnøtter med malte peanøtter (kjøpt i den ivorianske sjappa her om dagen), reduserte mengden bakepulver hvor jeg brukte Olivier Roellingers poudre équinoxiale kryddermiks i stedet for sitronskall og hadde i hele egg i røren i stedet for å vende inn stivpiskede eggehviter separat.

De to siste endringene gjorde jeg fordi det passet meg. Jeg hadde ikke sitroner og fordi jeg lagde disse som en adspredelse fra mitt arbeid kunne jeg ikke bruke for lang tid. Røren var rask og enkel. Ikke noe håndmikser eller søl. Og muffinsene fikk akkurat en slik premie jeg trengte på en strevsom lørdag ettermiddag: Muffinsen hadde størrelsen til en barns knyttneve, de var myke, ørlite grann sprø på utsiden og full av varme smaker som ble enda sterkere de neste dagene ettersom muffinsene ble mindre harde.

Her er oppskriften!