Jordbærtrifle

Dette blogginnlegget er skrevet av Kristine Ilstad fra Det søte liv.

 

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Baker/foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Trifle er en kjent engelsk dessert som består av kake som legges lagvis med krem og bær.

Her har jeg laget en sommerlig variant med jordbær. Du kan bruke hvilken kaken du vil, enten ferdigkjøpt eller rester av en hjemmelaget formkake eller et sukkerbrød. Kaken deles i skiver, dynkes enten med melk eller en god likør, og legges deretter lagvis med pisket krem og vaniljekrem.

Og selvsagt jordbær – massevis av jordbær!!   Smile

En Trifle bør stå og trekke i kjøleskapet i et par timer før servering. Da mykner kakeskivene og smakene blander seg godt sammen.

Ingredienser:

Kake:
500 g kake i skiver (se tips)

Dynking:
0,5 dl melk eller likør (se tips)

Bær:
♥ 1 kurv rensede jordbær
 1 dl jordbærsyltetøy

Vaniljekrem (se tips):
4 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 eggeplommer
80 g sukker
1 ss maizena

Krem:
3 dl kremfløte
1 ss sukker

Fremgangsmåte:

Start med å lage vaniljekremen:

Ha kremfløten i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha både dette og selve vaniljestangen i fløten. Gi det hele et oppkok. Pisk sammen eggeplommer, sukker og maizena i en bolle. Hell den varme fløten i eggeblandingen i en tynn stråle mens du pisker hele tiden. Ha så hele egge-/fløteblandingen tilbake i kjelen og varm opp på svak varme under stadig omrøring til vaniljekremen tykner. NB! Kremen må ikke bli for varm, ellers skiller den seg!! Ta kjelen av platen og avkjøl vaniljekremen. Fjern vaniljestangen.

Pisk kremfløten sammen med sukker til luftig krem.

Legg så et lag med kake i bunnen av en stor glassbolle. Dynk med litt melk eller likør. Ha så over rensede jordbær og eventuelt litt syltetøy. Fordel deretter over vaniljekrem og pisket krem. Legg på et nytt lag med kake og gjenta så mange ganger du ønsker. Pynt med masse jordbær på toppen.

Settes kjølig frem til servering!

Tips:

Trifle kan lages med forskjellige typer kaker. Du kan for eksempel bruke vanlig sukkerbrød, enkel formkake, marmorkake, sitronkake, rullekake eller annen myk kake med mild smak.

Du kan også strø over noen knuste mandelmakroner, havreflarn eller andre småkaker.

Er du glad i nøtter, kan du strø over det også.

Tradisjonell Trifle lages ofte med sherry, portvin eller madeira, men fruktlikør er også godt (for eksempel jordbærlikør, appelsinlikør, aprikoslikør eller sitronlikør).

Har du dårlig tid, går det også fint å bruke ferdigkjøpt vaniljesaus.