Pepperkaker fra USA

Alle bilder: Manuela Kjeilen/passionforbaking.com.

Ingenting gir koseligere julestemning i hjemmet enn lukten av hjemmelagde pepperkaker. Det er gøy å bake pepperkaker sammen med de minste i tiden før jul.
Idag bruker jeg oppskriften til Peggy Porshen, jeg synes hennes oppskrift er lett å lage og smaker innmari godt.
Jeg liker pepperkakene best slik de er uten glasur, men gjorde dem mer personlige ved å trykke en tekst på med stempel før steking.

Til denne oppskriften trenger du pepperkakeformer og eventuelt stempler. Husk at pepperkakedeigen må ligge kaldt en stund før du kjevler og stikker den ut, så det beste er om du lager den dagen før.

Stempler har jeg kjøpt i USA, men sjekk gjerne på Panduro eller i en hobbybutikk.

 

 

 

Ta en titt på videoen for å se fremgangsmåten.

Julens deiligste pepperkaker med tekst ( 35-30 stk)

  • 5 ss vann
  • 210 gram lys brunt sukker
  • 3 ss lys sirup
  • 3 ss flytende honning
  • 3 ss ingefær
  • 3 ss kanel
  • 1 ts. nellik
  • 250 gram salt smør, kaldt, kutt opp i terninger
  • 1 ts. natron
  • 560 gram hvetemel, pluss ekstra for når du ruller ut deigen

Slik gjør du det:

Ha lys brunt sukker i en kjele sammen med vann, hvit sirup, flytende honning, ingefær, kanel og nellik. Varm dette opp på middels varme til alt sukkeret er helt smeltet og det begynner å boble.

Når sukkeret har smeltet og det bobler, ta kjelen bort fra varmen.

Ha så i smørterninger,  litt om gangen, mens du rører hele tiden og ser at smøret er helt oppløst. Tilsett natron og rør det godt sammen, det kan bruse opp litt.

Hell blandingen over i en stor bolle og avkjøl helt.

Når deigen er avkjølt, sikt i litt mel om gangen og rør det hele sammen til du får en fin deig, bruk gjerne hendene på slutten. Dekk deigen med plastfolie og avkjøl deigen i kjøleskap over natten eller i noen timer.

Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3-5 mm tykk. Bruk et stempel og press den på deigen og stikk ut former, legg de på en bakplate dekket med bakepapir. Frys bakplaten med pepperkakedeig i 30 minutter før du steker dem.

Stek i 8-10 minutter på 200 grader, midt i ovnen. La pepperkakene avkjøles på rist.

Kos deg med en deilig kopp kakao med krem, og nyt.