Karamellfudge

Dette blogginnlegget er skrevet av Berit Nordgarden fra Søtsiden.no 

Fudge2

 

Foto: Berit Nordgarden/Søtsiden.no

Jeg er vill etter fudge. Det er ingenting – og jeg mener, INGENTING – som er bedre enn hjemmelaget fudge. Og så er det så latterlig enkelt å lage.

Ok, det kan hende at jeg sier noe lignende om noe annet i fremtiden da, men i kveld er i alle fall det beste i hele verden denne fudgen. Søt kondensert melk finner du i bakehylla i matvareforretninger med godt utvalg. Det er ikke det samme som VikingMelk, som er usøtet.

PS! Du må ikke ha de to forskjellige sukkertypene. Bruk gjerne bare demerarasukker, det finner du i bakehyller i vanlige butikker – det er lyst brunt rørsukker.

Karamellfudge

Du trenger:

400 g søt kondensert melk

50 g muscovadosukker

100 g demerarasukker

1 stk vaniljestang

0,5 ts flaket havsalt

80 g smør

Slik gjør du:

Kle en liten form med bakepapir, jeg bruker 25 x 15 cm. Dette er ikke veldig nøye, det bestemmer bare hvor høye/tykke biter du får.

Ha melk, sukker, smør og frøene fra vaniljestangen i en stor tykkbunnet kjele, og varm opp på medium varme under konstant omrøring med en tresleiv. La så blandingen småkoke under konstant omrøring i 10 minutter, eller til den holder 113 grader. Dette er viktig, ellers blir det ikke skikkelig fudge-konsistens.

DSC_2641

Har du ikke digitalt termometer, kan du gjøre drypp-testen: Ta et glass iskaldt vann, og drypp en dråpe av blandingen i vannet. Synker den til bunn og blir til en kule, er den klar.

Ta blandingen av plata, og rør inn havsaltet. Rør godt i blandingen før du har den over i formen og sprer jevnt utover, og strør litt havsalt på toppen.

DSC_2651

La stivne i romtemperatur i ca. 2 timer, før du skjærer den i passende munnfuller.

Så er det bare å spise alt sammen – evt. pakke pent inn og gi bort i gave hvis det blir noe igjen…

Fudge