Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.
Hei alle sammen.
Klassiske donuts fra «back in the days» er så gammeldagse for meg som det går an. De finnes i prinsippet på alle amerikanske kaféer, og er så deilige når de er fylt med en himmelsk vaniljekrem, karamellpudding eller sitronkrem.
Klassiske donuts er dekket av sukker, og disse er lette og luftige. Ser du alle luftboblene i denne donuten? Du får disse ved å la deigen hvile i kjøleskapet over natten. Det gjør deigen helt perfekt.
Donuts:
750 g hvetemel
100 g vanlig sukker
2 ts salt
25 g fersk gjær, smuldret
6 egg
1-2 ts vanilje-paste
2, 5 dl melk
185 g usaltet smør, myknet
Etter steking:
100 g vanlig sukker for å dyppe dem i.
Fyll:
5 dl kremfløte
250 g kald mascarpone ost
2 ts vanilje-paste
1-2 dl sukker
Bringebærsyltetøy eller puré, lemon curd, karamellsaus eller crème patissiere
Merk: Du må forberede denne oppskriften dagen før.
Dag 1
Ha alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bolle. Bruk en kjøkkenmaskin med en deigkrok.
Bland sammen på middels hastighet i 10 minutter, eller til deigen er jevn.
Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la den hvile i 5 minutter. Start mikseren igjen på middels hastighet og tilsett smør, litt om gangen. Når alt smøret er innarbeidet øker du farten.
Elt i ytterligere 10 minutter, eller til deigen er jevn og elastisk.
Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.
Slå luften ut av deigen. Dekk med plastfolie og sett den i kjøleskapet for å hvile over natten.

Ta deigen ut av kjøleskapet og legg den på et bord med mel.
Skjær deigen i stykker (ca 50 g), da bør du få ca 30 stk totalt.
Ta to bakeplater med bakepapir og strø mel på dem. Sett stykkene av deigen på bakeplaten og la det være god plass mellom hver bolle.
Dekk bakebrettene med et rent kjøkkenhåndkle og la dem heve i ca 4 timer, eller til de har doblet seg i størrelse.
Gjør klar frityrkokeren. Varm opp oljen til 180°C.
Fjern donuten forsiktig fra brettet ved hjelp av en deigskraper. Pass på at luften ikke lekker ut av dem. Stek to donuts om gangen i ca 2 minutter på hver side til de blir gyllenbrune.












