Klassiske donuts

Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.

Doughnut

Hei alle sammen.

Klassiske donuts fra «back in the days» er så gammeldagse for meg som det går an. De finnes i prinsippet på alle amerikanske kaféer, og er så deilige når de er fylt med en himmelsk vaniljekrem, karamellpudding eller sitronkrem.

Klassiske donuts er dekket av sukker, og disse er lette og luftige. Ser du alle luftboblene i denne donuten? Du får disse ved å la deigen hvile i kjøleskapet over natten. Det gjør deigen helt perfekt.

E95A7941

Donuts:

750 g hvetemel

100 g vanlig sukker

2 ts salt

25 g fersk gjær, smuldret

6 egg

1-2 ts vanilje-paste

2, 5 dl melk

185 g usaltet smør, myknet

Etter steking:

100 g vanlig sukker for å dyppe dem i.

Fyll:

5 dl kremfløte

250 g kald mascarpone ost

2 ts vanilje-paste

1-2 dl sukker

Bringebærsyltetøy eller puré, lemon curdkaramellsaus eller crème patissiere

Merk: Du må forberede denne oppskriften dagen før.

Dag 1

Ha alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bolle. Bruk en kjøkkenmaskin med en deigkrok.

Bland sammen på middels hastighet i 10 minutter, eller til deigen er jevn.

Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la den hvile i 5 minutter. Start mikseren igjen på middels hastighet og tilsett smør, litt om gangen. Når alt smøret er innarbeidet øker du farten.

Elt i ytterligere 10 minutter, eller til deigen er jevn og elastisk.

Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.

E95A7096

Slå luften ut av deigen. Dekk med plastfolie og sett den i kjøleskapet for å hvile over natten.

E95A7453
Dag 2

Ta deigen ut av kjøleskapet og legg den på et bord med mel.

Skjær deigen i stykker (ca 50 g), da bør du få ca 30 stk totalt.

Ta to bakeplater med bakepapir og strø mel på dem. Sett stykkene av deigen på bakeplaten og la det være god plass mellom hver bolle.

Dekk bakebrettene med et rent kjøkkenhåndkle og la dem heve i ca 4 timer, eller til de har doblet seg i størrelse.

E95A7450

E95A7821

Gjør klar frityrkokeren. Varm opp oljen til 180°C.

Fjern donuten forsiktig fra brettet ved hjelp av en deigskraper. Pass på at luften ikke lekker ut av dem. Stek to donuts om gangen i ca 2 minutter på hver side til de blir gyllenbrune.

E95A7875
E95A7889
Fjern dem fra frityrkokeren med en hullsleiv og legg på bakepapir. Dyppes i sukker mens de fortsatt er varme.
E95A7899
Denne donuten er så deilig, og perfekt med blåbærsyltetøy.
E95A7953
Fyll:
Sett bollen, vispen og en kartong med fløte i fryseren i 20 minutter.
Etter 20 minutter heller du fløte i den kalde bollen med mascarpone og vaniljepasta, og visper til blandingen er litt tykkere.
Gradvis tilsett sukker, og fortsett å vispe til den blir lys og luftig, men ikke for mye.
 E95A8671
E95A8677
E95A8687
E95A8692
E95A8703
Tilsett smakstilsetning: Lemon curd, bringebærpuré, karamell eller crème patissiere. Her velger du selv hvor sterk smak du ønsker. Legg et par skjeer om gangen, og smak deg frem til den foretrukne smak og konsistens.
Ved hjelp av spissen av en skarp kniv, lag et hull i siden av hver bolle. Fyll en sprøytepose med en middels rund tipp med krem.
Vri og forsegl posen. Sett forsiktig tuppen inn i en bolle. Klem sprøyteposen til donuten føles full. Fyll resterende donuts.
Donutsene kan serveres med en gang, eller ligge i kjøleskapet for senere servering.
donuts (2)
Hvis du ikke ønsker å lage denne typen donuts, kan du lage deilige, søte boller med deigen.
De er så myke og smaken er helt fantastisk, smaker litt som brioche.
Her er fremgangsmåten:
Etter at deigen har hevet seg så tilsetter du litt krem på toppen med litt perlesukker og steker dem i ovnen på 175 grader i ca 15-20 minutter til de er gyllenbrune.

E95A7857

E95A7993
Så hva velger du. Donuts eller søte boller?
donuts (4)
Ikke et lett valg, er det vel?
Håper alt faller i smak. Ønsker dere en fin dag.
love_manuela_handwritten_tur2