Prøv deg på munker

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Det er ikke så ofte jeg lager bakverk. Ikke så ofte som jeg skulle ønske. Så når jeg først går i gang bør være minst like godt som fersk focaccia eller de elleville canelés til Clotilde.

Med de skyhøye kravene skal det litt til å komme gjennom nåløyet. Men, det gjør du med denne oppskriften på munker.

Å steke munker har ingenting med gjenoppstandelsen av inkvisisjonen å gjøre. Munker er en dessert som kalles foræbleskiver i Danmark. Det gjør ikke saken bedre, for de kjempegode, karamelliserte kakene har ingenting med verken geistlighet eller epler å gjøre.

Det du gjør er å lage noe som minner om en pannekakerøre. Den steker du i et munkejern, eller om du ikke har det, gjør som jeg og lag det i muffinstekebrett.

Å lage en røre til munkene krever ingen ferdigheter. Det er stekingen som er annerledes. Munkene skal nemlig være stekt helt rundt på alle bauer og kanter. Her er det ingen hemmelighet, bare påpasselighet som gjelder for å få munkene perfekte.

«Teknikken» er å smøre godt med smør og sukker i formene (munkejernet eller muffinsformene). Etter hvert som munkene stekes, må man snu og vende på munkene slik at de karamelliseres på alle kanter.

Noen liker munkene mindre mørke enn meg. Da brukes det mindre sukker, eller ikke sukker i det hele tatt når de stekes. Da blir munkene mer farget som pannekaker.

Jeg klarer ikke la være å nevne til slutt, at dersom denne faller i smak, da må du teste denne baba’n…