Sjokoladesalami

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

I Norge har vi delfiakake. I Italia og Portugal har de salame al cioccolato. Jeg akter ikke å gå inn i diskusjonen om hvor denne egentlig kommer fra. Det får holde at de to landene som konkurrerer om dette er Italia og Portugal. La oss heller konsentrere oss om at begge landene er enige om en ting: Dette er kjempegodt og veldig gøyalt å lage.

Resultatet ligner unektelig på salami. De hvite prikkene i «pølsa» og den hvite overflaten gjør mange så skeptiske at de hopper over denne desserten om den ligger på et buffetbord, med mindre de blir fortalt hva dette er. Og det kan jeg gjøre nå. Det hvite er slett ikke svinefett, men kjeks. Og de hvite prikkene er melis.

Jaha, så hvordan lager man denne artige godsaken? Jo, det hele er ganske enkelt. Kortversjonen er at man: rører sukker og smør hvitt, smelter sjokolade (du gjør på denne måten), knuser kjeks og nøtter, før du blander alt sammen og former til en «salamipølse».

Jeg oppdaget denne altfor sent, men jeg håper jeg nå har gjort noen, like trege som meg, en god tjeneste. Denne her kan lages god tid i forveien. Du serverer den hel på en fjel og ber folk hjelpe seg selv. Og, dersom du vil ta stilling til opphavet, server den med et glass Recioto eller Marsala om du er på den italienske siden, eller et glass portvin om du tar portugiserne i forsvar.