Alle foto: Manuela Kjeilen/passionforbaking.com
Vaniljeiskrem laget på en gammeldags måte vokste jeg opp med. Min mamma alltid lagde det hjemme hos oss. Vi eide ikke en iskrem-maskin, så da pisket hun kremfløte og blandet det sammen med vaniljesausblandingen som hun lagde fra bunn, med masse eggeplomme og vanilje.
Det er viktig at du rører i bollen 2-3 ganger under innfrysning, ca. annenhver time. Det gjøres for å bryte opp de store iskrystallene, det hjelper også å bruke vaniljeekstrakt om du lager dette uten iskrem-maskin.
Vaniljeiskrem
250 ml melk
150 g sukker
1 vaniljestang
9 eggeplommer
500 ml kremfløte
1 ts vanilla bean paste (kan sløyfes)
Slik gjør du
Hell melk og sukker i en kjele.
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Både stang og frø has i kjelen.
Gi melken et oppkok. Rør litt i det slik at du er sikker på at sukkeret blir oppløst.
I en annen bolle heller du kremfløte, og setter en sikt over bollen.
I en annen bolle pisker du alle eggeplommene og vanilla bean paste (kan sløyfes). Fjern vaniljestangen fra den varme melken og hell melkeblandingen i eggedosisen under omrøring, litt om gangen.
Hell så alt tilbake i kjelen og rør over svak varme til det begynner å tykne.
Pass på at det ikke koker, da vil det skille seg og bli eggerøre.
Vaniljesausen er ferdig når du dypper en skje i den og vaniljesaus kleber fast på den
Hell vaniljesausen over i sikten og i bollen med kremfløte, og rør det godt sammen.
Sett bollen så i en stor bolle med iskaldt vann og rør til det er helt avkjølt.
Dekk bollen til og sett kald natten over.
Jeg bruker min ismaskin, som tar ca. 45 minutter før er iskrem klar og kan nyttes med engang eller du kan fryse iskrem.