Derfor bør du ikke ha downlights på kjøkkenet

kjøkken1
GODT LYS: Et kjøkken bør ha god generell belysning, for best mulig arbeidsvilkår og trivsel. FOTO: Epoq kjøkken

Kjøkkenoppussing. Hos noen bringer det glede, hos andre bringer det skrekk. Heldigvis har EPOQ teamet opp med en erfaren lysdesigner som gir gode råd til hvordan vi best setter opp belysningen på kjøkkenet, for å vise fram hjertet av hjemmet på sitt beste.

Uten god belysning kan det oppstå skygger i arbeidssonen eller bli full flombelysning når det man helst ønsker er en lun stemning ved middagsbordet. I følge Rikke Mørk, som er lysdesigner og daglig leder for FLOS i Norge, har det vært en lang periode med downlights plassert i senteret av rommet og lys rettet mot innredning. For de av dere som noensinne har stått i et prøverom med downlights, er det lett å se at dette ikke er det mest flatterende lyset, det gjelder også for kjøkkenet.

– Nå ser vi endelig en endring på den trenden. Spesielt på kjøkken kan det være nødvendig med en annen type lyssetting og gjerne noe som gir en mer generell belysning, sier Mørk og forklarer at en tradisjonell plassering av downlights ofte skaper en situasjon der man står i veien for lyset når man jobber ved kjøkkenbenken.

LUNERE STEMNING

Mørk mener at en sentral lampe eller innfelte lamper med god lysspredning egner seg bedre på kjøkkenet, dette gjør rommet skyggefritt og det blir både pent og riktig.

– At taklampen også lyser opp mot taket gir en fin lysvirkning og en behagelig romopplevelse, sier lysdesigneren.

En behagelig romopplevelse er noe alle burde hige etter på kjøkkenet, nettopp fordi man gjerne tilbringer mye tid med matlaging. Er det ett sted i hjemmet det er viktig å føle at alt er som det skal, så er det her. Mørk anbefaler også å ha en dimmefunksjon fordi det gir et stort spekter av muligheter.

– Det gir både et godt arbeidslys og en lun stemningsfølelse om man ønsker det om kvelden.

Men lyset skal ikke være riktig av bare praktiske grunner. Som med belysning i prøverom igjen, vil vi jo helst at belysningen skal fremheve våre attributter, ikke skavankene, dette gjelder også for kjøkkenet. Lyset skal fremheve det flotte kjøkkenet og formen på dette.

I følge Mørk kan dette løses med innfelte spottere, små pendellamper eller lysarmaturer under overskap.

– Nå er det sjeldnere at det brukes spottere som lyser mot skapdører, i stedet har man ett lysmoment i rommet og punktbelysning sentrert over benk – mellom deg og vindu eller vegg, sier hun og legger ved at det er også praktisk og lekkert med en pendel over en kjøkkenøy eller kjøkkenbenk som ikke har overskap.

– Det finnes mange spennende varianter å velge mellom, fastslår hun.

kjøkken2
GODT LYS: Under benken er det fornuftig å ha lyskilder, så benken er godt opplyst. FOTO: Epoq kjøkken

IKKE HA FOR MYE LYS

Lys kan være vanskelig å sette sammen, noe som ser fantastisk ut i katalogen egner seg ikke nødvendigvis for ditt kjøkken, noen ganger kan man komme over noe som ser mindra bra ut og som viser seg at var perfekt for deg. De ansatte i FLOS ser ofte at det blir en helgardering med overdimensjonerte planer for lyssetting.

– Om lyset ikke har en kontrast, altså mørket, blir det fort en kontorlignende følelse i hjemmet. Det er viktig å være skånsom slik at man fremhever det man skal og ikke helgarderer med lys i alle kriker og kroker. Det virker mot sin hensikt, forklarer Mørk.

Det fastmonterte og innfelte lyset bør alltid fremheve rommet og skape en helhet, men også gi plass til møblering med løse lamper. På den måten kan man alltid friske opp kjøkkenet med bordlamper og stålamper som kan flyttess rundt som man vil og etter humør for hvilken type lyssetting man ønsker den gitte dagen.

– Om man har spottere eller downlights i hele rommet, forringes muligheten til å møblere med andre typer lamper, sier  Mørk og gir atter en god grunn til hvorfor man bør styre unna den slags type lyssetting.

Selv om man ønsker å fremheve for eksempel bilder, er det ikke nødvendig med et direkte lys mot disse. Mørk forklarer at disse vil synes godt uansett, så lenge man bare har god belysning.

Oppussing er et tidkrevende arbeid som er vanskelig nok fra før av, bare det å vite litt om hva slags lys man burde ha hjelper en lang vei. Forhåpentligvis vil disse tipsene gjøre ditt kjøkken til det fineste kjøkkenet i nabolaget.