Slik lager du perfekt melisglasur

Gingerbread cookies

Hvem kan motstå pepperkaker med melisglasur? FOTO: Getty Images

Blogginnlegget er skrevet av Christopher Sjuve.

Det finnes flere måter å lage melisglasur på. La oss diskutere de to viktigste metodene før vi konkluderer i det viktige førjulsspørsmålet; Hvordan blir melisglasuren perfekt?

Metode én

Den første metoden er den vanlige og mest autentiske. Her brukes ikke vann, men eggehvite. (Det er enkelt å skille hvitten fra plomma. Du kan enten helle plommen fram og tilbake mellom de halve eggeskallene og la hvitten renne ned i en skål, eller sile ut plommen mellom hendene.)

Den vanligste oppskriften er denne:

1 eggehvite, 4 dl melis og 2-3 dråper sitronsaft

Slik gjør du: Pisk eggehviten litt med en gaffel. Ha i litt og litt av melisen og pisk godt. Smak til med noen dråper sitronsaft.

Metode to

Denne metoden er fin for den som er allergisk mot egg – eller ikke har egg i huset:

Du trengen kun melis og vann. Det er ikke noe mål på denne oppskriften fordi den fungerer fint uten.

Slik gjør du: Legg melisen i en liten bolle eller et glass. Hell på kaldt vann til det så vidt går over melisen. La det stå et par minutter. Hell forsiktig ut det overflødige vannet. På et par minutter suger melisen til seg nok vann til glasuren.

Rør glasuren jevn og glatt. Du kan gjerne ha i et par dråper med nøytral olje (solsikkeolje) for å gjøre glasuren blank.

Hva er konklusjonen?

Varianten med eggehvite er litt sterkere. På den annen side kan man spørre seg om hvor sterk glasuren behøver å være? Dersom du skal lime ting sammen kan det være et poeng. Ellers er det hipp som happ. Sett gjerne farge på glasuren. Den tar lett til seg farge og det blir morsommere både for den som baker og den som spiser.

Lykke til!