Slik lager du perfekt melisglasur

Hvordan blir melisglasuren perfekt? Det finnes flere metoder.

Metode én: med egg

Den vanligste oppskriften er denne: 1 eggehvite, 4 dl melis og 2-3 dråper sitronsaft.

Slik gjør du: Skill eggehvitten fra plommen. Du kan enten helle plommen fram og tilbake mellom de halve eggeskallene og la hvitten renne ned i en skål, eller sile ut plommen mellom hendene. Pisk eggehviten litt med en gaffel. Ha i litt og litt av melisen og pisk godt. Smak til med noen dråper sitronsaft.

Metode to: med vann

Du trengen kun melis og vann. Det er ikke noe mål på denne oppskriften fordi den fungerer fint uten.

Slik gjør du: Legg melisen i en liten bolle eller et glass. Hell på kaldt vann til det så vidt går over melisen. La det stå et par minutter. Hell forsiktig ut det overflødige vannet. På et par minutter suger melisen til seg nok vann til glasuren. Rør glasuren jevn og glatt. Du kan gjerne ha i et par dråper med nøytral olje (solsikkeolje) for å gjøre glasuren blank.

Hvilken metode er best?

Varianten med eggehvite er litt sterkere enn den med vann. På den annen side kan man spørre seg om hvor sterk glasuren behøver å være? Dersom du skal lime ting sammen, kan det være et poeng. Ellers er det hipp som happ. Melisglasuren uten egg er derimot selvsagt et godt valg om noen som skal spise glasuren, er allergisk mot egg. Eller om man tilfeldigvis ikke har egg i huset når glasuren skal lages!

Tips!

Sett gjerne farge på glasuren med noen dråper konditorfarge. Den tar lett til seg farge, og vips! Så blir det morsommere både for den som baker og den som spiser.

Lykke til!

Pssst!

Lyst å lage hjemmelaget pepperkakehus? Hos Matprat finner du enkle maler du kan bruke: https://www.matprat.no/globalassets/documents/pepperkake_hus.pdf

Blogginnlegget er skrevet av Christopher Sjuve.
Foto: Getty Images