Dekorative og morsomme punsjboller

Foto: Elin Vatnar Nilsen.
Foto: Elin Vatnar Nilsen.

Kanskje du har laget et sjørøverskip av en langpannekake, eller skåret ut noe av et sukkerbrød? Spar på kakerestene, så du kan lage verdens beste hjemmelagde punsjboller.

Jeg skal være helt ærlig med deg. Kjøpe-punsjboller er noe av det aller verste jeg vet. Jeg snakker om punsjbollene du får kjøpt i butikken eller i bakeriutsalget. Ofte kledd i grønn marsipan, eller solgt som digre klumper dyppet i sjokolade og med krymmel på.

Punsjboller lages av kakerester, melis, kakao, syltetøy, romessens og fett.

Greit det.

Men det som i mange tilfeller skjer er at vi faller for fristelsen til å bli kvitt avskjær og rester som ikke har noe i en kake å gjøre. Og samtidig putte i mer fett enn hva som strengt tatt er nødvendig.

Da er det ikke lenger greit.

Jeg påstår ikke at punsjboller blir laget på denne måten i norske bakerier og konditorier, men jeg vet det har skjedd. Det blir som med lasagnen som viste seg å inneholde hestekjøtt. Hvem vet egentlig hva som er puttet i dem?

Det beste er å lage romkulene selv. Uten alt fettet og alt-det-du-ikke-veit i. Punsjboller laget på den riktige måten er nemlig som små konfektbiter. Mange kjenner dem bedre som cake pops.

Utgangspunktet er myke kakerester, melis, syltetøy, litt kakao (om nødvendig) og romsmak. Vit at oppskriften kan tøyes og bøyes. Jeg hadde litt for mye rester fra en sjokoladelangpanne i forhold til oppskriften og tilsatte bare litt mer syltetøy for å få den rette konsistensen. Kakao behøvde jeg ikke å ha i, men bruker du for eksempel rester av sukkerbrød eller formkake er kakao nødvendig.

Å lage små romkuler er enkelt. Alle ingredienser puttes i en kjøkkenmaskin og kjøres sammen til massen har en fast konsistens. Bruk en krok for å kna alt godt sammen. Har du ikke ekte rom, bruk en teskje essens. Det er nemlig viktig at det smaker rom!

Rull massen sammen til en pølse og del opp i passe store biter som trilles til kuler. Og husk – kulene skal være små. Dette er mektige saker.

Smelt litt sjokolade. Dypp kulene så vidt i litt sjokoladen, rull de i hendene dine og legg over i farget krymmel. Du kan også bruke kokos. Pakket tett holder kulene seg i 2-3 uker i kjøleskap.