
Vaniljekrem er noe man kjøper. Eller?
Jovisst kan man kjøpe det på kartong. Og det er lettvint. Men det er ikke noe du kan være stolt av.
Først når du lager maten selv, og ser at det blir godt og kult, først da begynner det å bli moro på kjøkkenet.
Lag det selv!
Vaniljekrem er en av de tingene som matindustrien nesten får til (de kan aldri få til noe skikkelig fordi det lages i kjønnsløse fabrikker med børsta, sterilt stål og hvite frakker – der er det ikke rom for kjærlighet, sånn er det bare).
Dersom du vil spise noe uten «modifisert maisstivelse, stabilisator (natriumalginat E 401, karragenan E 407, tetranatriumdifosfat E 450), aroma, farge (betakaroten E 160a)» (fra innholdsfortegnelsen på Piano vaniljekrem) er det sikrest å lage det selv. (Og legg merke til at jeg ikke faller for fristelsen til å spørre om du finner noe vanilje i vaniljekrem-ingrediensene).
Og så er det så enkelt!
De to tingene du må kunne er:
1: Dele eggeplomme og eggehvite
2: Skrape ut frøene fra en vaniljestang
Du skraper ut frøene fra vaniljestangen og koker det opp med melken. Det heller du over eggeplommer som er pisket med sukker og maisenna. Så varmer du det forsiktig opp (se detaljerer i oppskriften).
Når du behersker vaniljekremens hemmeligheter har du plutselig et kraftig hverdagsvåpen for hånden. Du kan for eksempel lage en superenkel dessert ved å tine bær (legg dem i en skål på benken så tiner du mens du lager middag. På med litt vaniljekrem – og vips! – alle synes du er genial.
Den kan også serveres til denne supergode eplekaken. Har du lyst til å lage perfekte boller, kan du dele dem i to og ha litt vaniljekrem mellom.
Et tredje forslag er sjokoladepudding (sjekk oppskriften her!).