Slik oppbevarer du julebaksten

Når man gjerne skal ha minst syv slag til jul, er det supert at de tradisjonelle julekakene gjerne kan bakes i god tid før jul. Men da gjelder det å oppbevare dem riktig, så de er like gode når julen er der! Noen av kakene skal holde seg sprøe, noen myke, mens andre igjen skal bevare seigheten og ikke bli tørre. Slik oppbevarer du de ulike kaketypene.

I kakeboksen

De kakene som stekes i jern eller stekeovnen, og som vi gjerne vil at skal holde seg sprø og fine, oppbevarer du best i en kakeboks av metall i kjøkkenskapet. Så skaff deg noen pene bokser – de pynter jo litt opp også! – og putt oppi goro, krumkaker, pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker.

I plastposer eller bokser av plast blir disse kakene fort seige.

I fryseren

De kakene som bakes i smult, slik som smultringer, fattigmann og hjortetakkbakkels, er det mye fett i, og kan derfor lett harskne. Derfor kan du med fordel bake disse tidlig, legge dem i en plastpose når de er helt avkjølte og så legge dem i fryseren. Når de skal serveres, tar du opp så mange du trenger og tiner de på en rist i stekeovnen. Da smaker de som nybakt!

Fryser du ikke smultbaksten, holder den seg ellers 3-4 dager i plastpose eller tett boks. Husk å bruk plastposer som er beregnet på matoppbevaring.

For at kransekaken skal holde seg seig og god, bør du også fryse den i plastposer. Montering og glasur venter du med til kaken skal serveres.

Julekake og vørterbrød kan du også bake i god tid før jul og fryse ned.

TIPS!

Du kan også fryse ned kakedeigen. Lag ferdig deig til de vanlige småkakene, form den som en pølse, pakk den inn i plastfolie og frys ned. Vanlig småkakedeig holder seg for øvrig flere uker i kjøleskapet i en tett bakebolle med lokk eller plastfolie på.

I glass, plast- eller metallboks

Kokosmakroner og brune pinner skal skal gjerne være litt seige og kan oppbevares både i lukket glass, plast- eller metallboks i kjøkkenskapet.

I kjøleskapet

Sarah Bernard, som inneholder både mandelbunn og sjokolademousse, holder seg i opptil én uke i kjøleskapet. Pakk den i en tett boks.

TIPS!

Husk alltid å avkjøle julekakene helt før de pakkes ned. Og selvsagt; disse oppbevaringstipsene gjelder både om du baker kakene selv, eller om du kjøper de i butikken!

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: brodogkorn.no

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 1216689


Varnish cache server