Slik pisker du kremen best

Annemari Erlbeck er konditor, og hun har et enkelt, men smart triks for å få opp farta på vispingen: Hold bakebollen på skrå når du visper krem.

Vi gjorde en test: Først vispet vi to desiliter fløte med bollen i vater, altså flatt på kjøkkenbenken. Tid: 6 minutter og 20 sekunder.

Så vispet vi kremen med bollen på skrå. Tid: 2 minutter og 15 sekunder. Altså under halve tiden.

Særlig godt fungerer dette når du skal piske lite krem.

– Det du vil, er selvsagt å få inn mest mulig luft i kremen. Da må du ha vispene nede i blandingen, og de skal helst stå midt i uten å være i kontakt med bollen, forklarer Erlbeck.

Det gjør du ved å tilte bollen mot deg. Så lar du vispene jobbe midt i blandingen slik at den blir løftet på midten. Dette fungerer uansett hva du skal vispe; fløte, eggehviter eller eggedosis.

Start på laveste hastighet slik at det ikke spruter, og øk på etter hvert som fløten blir stiv.

Illustrasjon: Øivind Lie
Illustrasjon: Øivind Lie

Kald fløte er i følge matfysikeren Harold McGee også en suksessfaktor, og den må også ha en viss fettprosent for å bli luftig. Alt fra 30 prosent fettinnhold og oppover er bra. Derfor får du for eksempel ikke krem av kaffefløte, som inneholder kun 10 prosent fett.

Det er fettet som gjør boblene i kremen stabile, og blir fløten for varm, smelter fettet – og boblene kollapser. Temperaturskillet går ved 21 grader, men jo kaldere, jo bedre.

Før du visper, kan du helle kremen i bollen sammen med vispene og sette alt i kjøleskapet til det blir kaldt. Eventuelt gi det en snartur innom fryseren. Men pass på at det ikke fryser, for da blir fettmolekylene ødelagt.

Se også disse nyttige tipsene:

Triksene som gjør sukkerbrødet høyt og luftig.

Den enkleste måten å skille eggeplommen fra hviten.

Slik lager du perfekt pizzadeig.