Når sola endelig vender tilbake etter den lange mørketida, er det mange steder i nord tradisjon å spise Berlinerboller. En himmelsk god måte å feire soldagen på!
Sjekk også disse Solskinnsbollene: https://www.bakelyst.no/oppskrift/gjaerbakst/solskinnsboller/
1 porsjon gir ca. 12 stk.
Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske.
Tilsett sammenvispet egg, sukker og mel. Rør deigen lett sammen.
La deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 1½ cm tykt. Marker sirkler med et glass, ca. 5 cm i diameter, på halvparten av leiven.
Legg på en skje syltetøy i hver sirkel. Brett den andre halvparten av leiven over. Stikk ut bollene med glasset.
Tips!
Du kan også fylle bollene med jordbærsyltetøy eller vaniljekrem.
Sett bollene til heving i ca. 50 minutter.
Varm smult i en gryte til ca. 180 grader. En brødterning vil bli brun på 1 minutt ved denne temperaturen. Stek bollene, et par om gangen, i oljen i ca. 4 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Tips!
Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr.
La bollene renne av på litt kjøkkenpapir, og rull dem så i melis eller sukker mens de fortsatt er varme.
ingredienser
Directions
Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske.
Tilsett sammenvispet egg, sukker og mel. Rør deigen lett sammen.
La deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 1½ cm tykt. Marker sirkler med et glass, ca. 5 cm i diameter, på halvparten av leiven.
Legg på en skje syltetøy i hver sirkel. Brett den andre halvparten av leiven over. Stikk ut bollene med glasset.
Tips!
Du kan også fylle bollene med jordbærsyltetøy eller vaniljekrem.
Sett bollene til heving i ca. 50 minutter.
Varm smult i en gryte til ca. 180 grader. En brødterning vil bli brun på 1 minutt ved denne temperaturen. Stek bollene, et par om gangen, i oljen i ca. 4 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Tips!
Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr.
La bollene renne av på litt kjøkkenpapir, og rull dem så i melis eller sukker mens de fortsatt er varme.