Lussekake

Synes du lussekatter kan være litt smakløse? Prøv denne nye vrien; lussekake av safrangjærdeig med fyll av marsipan og syltede kirsebær. Nam!

ForfatterJane Merethe HolmaFotoMartin Dyrløv
Kategori
Mengde1 Porsjon

1 porsjon gir 12–16 stk.

 ½ g hel safran
 1 ss sukker
 ¼ l melk
 25 g gjær
 3 ss sukker
 1 stort egg
 500 g hvetemel
 100 g mykt smør
 ½ ts salt
Fyll:
 150 g syltede kirsebær
 2 ss rom, kan sløyfes
 200 g marsipan
 2 ss perlesukker
Deigen:
1

Knus safran og sukker til pulver.

2

Varm melken opp til 80 grader og hell den over safransukkeret. La det trekke i 30 minutter til væsken er under 37 grader. 

3

Rør gjæren ut i safranmelken (maks 37 grader), og tilsett sukker, egg og hvetemel. Elt deigen godt i 5–8 minutter. 

4

Tilsett mykt smør og salt, og elt rundt i ytterligere 5 minutter til det blir en myk og blank deig. La den heve tildekket i 1 time. 

Fyll:
5

La kirsebærene renne av i en sikt og hakk dem grovt. Tilsett eventuelt rom.

6

Skjær marsipanen på langs, og skjær hvert stykke i 18 tynne skiver. 

7

Ha deigen på et melete bakebord og elt den lett. Del den i fire deler. Kjevle et deigstykke ut til en rund plate (ca. 30 cm) og stikk ut 9 sirkler (8 cm). Gjenta det samme med resten av deigen slik at du får 36 deigsirkler totalt. 

8

Legg én marsipanskive og litt kirsebærfyll på hver deigsirkel. Fold dem sammen til halvmåner, og samle de to spissene. Legg de fylte deigstykkene med åpningen opp i en smurt form (24–26 cm). Legg dem først rundt langs kanten, deretter i sirkler innover til formen er fylt. La kaken heve tildekket i ca. 1 time. 

9

Varm ovnen opp til 200 grader. Pensle deigen med sammenpisket egg og dryss over perlesukker. Sett formen midt i ovnen og stek i 30–35 minutter til deigen er gjennomstekt. La kaken stå i 10 minutter før du tar den ut av formen. 

ingredienser

 ½ g hel safran
 1 ss sukker
 ¼ l melk
 25 g gjær
 3 ss sukker
 1 stort egg
 500 g hvetemel
 100 g mykt smør
 ½ ts salt
Fyll:
 150 g syltede kirsebær
 2 ss rom, kan sløyfes
 200 g marsipan
 2 ss perlesukker

Directions

Deigen:
1

Knus safran og sukker til pulver.

2

Varm melken opp til 80 grader og hell den over safransukkeret. La det trekke i 30 minutter til væsken er under 37 grader. 

3

Rør gjæren ut i safranmelken (maks 37 grader), og tilsett sukker, egg og hvetemel. Elt deigen godt i 5–8 minutter. 

4

Tilsett mykt smør og salt, og elt rundt i ytterligere 5 minutter til det blir en myk og blank deig. La den heve tildekket i 1 time. 

Fyll:
5

La kirsebærene renne av i en sikt og hakk dem grovt. Tilsett eventuelt rom.

6

Skjær marsipanen på langs, og skjær hvert stykke i 18 tynne skiver. 

7

Ha deigen på et melete bakebord og elt den lett. Del den i fire deler. Kjevle et deigstykke ut til en rund plate (ca. 30 cm) og stikk ut 9 sirkler (8 cm). Gjenta det samme med resten av deigen slik at du får 36 deigsirkler totalt. 

8

Legg én marsipanskive og litt kirsebærfyll på hver deigsirkel. Fold dem sammen til halvmåner, og samle de to spissene. Legg de fylte deigstykkene med åpningen opp i en smurt form (24–26 cm). Legg dem først rundt langs kanten, deretter i sirkler innover til formen er fylt. La kaken heve tildekket i ca. 1 time. 

9

Varm ovnen opp til 200 grader. Pensle deigen med sammenpisket egg og dryss over perlesukker. Sett formen midt i ovnen og stek i 30–35 minutter til deigen er gjennomstekt. La kaken stå i 10 minutter før du tar den ut av formen. 

Lussekake
503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 821387


Varnish cache server